Akümülatör Nedir?
Akümülatör Nedir?
İçerisinde bulunan elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde biriktiren ve bu kimyasal enerjiyi gerektiğinde elektrik enerjisine çevirerek kullanmayı sağlayan cihazlara akümülatör denir. Akümülatörlere akü, batarya, akım toplar ve ya biriktireç de denilebilmektedir.
Aküler bir çok alanda elektrik lazım olduğunda kullanıldığı gibi genellikle otomobillerde çalıştırmak için gerekli olan elektrik kaynağı olarak kullanılır.
Akümülatör Görevleri Nelerdir?
Akümülatörlerin genel olarak görevi içlerinde bulunan kimyasal maddelerin enerjisini elektrik akımına çevirerek aletlerin veya makinelerin çalışmasını sağlamaktır.
Araçların motorlarının hareket etmesini sağlamak için marş motoruna çalışması için elektrik akımı vermektir. Aracın içinde bulunan araç radyosu, araç içi kaloriferler, araç içi lambaları gibi araç aksesuarların çalışabilmesi için aksesuarlara elektrik akımı göndererek çalışması sağlamaktır.
Akümülatörlerde bulunan voltaj ve amperaj dengeleme sistemi sayesinde yüksek devirlerde olan alıcıların zarar görmesini engellemektir.
Akümülatör Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Akümülatörler genellikle içeriklerine göre; nikel - demir, nikel - kadminyum, gümüş - çinko gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Otomobillerde en çok kullanılan çeşidi ise kurşun - asit içerikli akümülatörlerdir. Bu Kurşun - asit içerikli akümülatörler kendi içlerinde kuru akümülatör veya sulu akümülatör olarak ikiye ayrılmaktadır.
Klasik akü olarak adlandıran Starter veya SLI olarakta bilenen sulu akümülatörler en çok kullanılan çeşittir. Mevsime bağlı olarak su eklenmesi gereken akülere sulu akümülatör denmektedir. Düzenli olarak bakım isteyen bu akülere özellikle yaz aylarında sıcaklık artışı kaynaklı buharlaşmadan dolayı düzenli olarak kontrol edilmektedir. Sulu akümülatörlerin içeriğinde bulunan su seviyeleri plaka seviyesinin altına düşmemelidir. Su seviyesi plaka seviyesinin altına düşer ise su eklemesi yapılmalıdır. Ayrıca bu akümülatörü sarsıntılardan etkilenmeyecek şekilde sabitlemeli ve şarjı bitmiş şekilde bırakmamaya özen gösterilmelidir.
Kuru akümülatörler arasında en çok kullanılan jel akülerdir. Jel aküler yüksek performans sağladıkları için daha çok güneş enerji sistemlerinde veya teknelerde kullanılmaktadır. Bu akülerin içerisinde jel kıvamında bir içeriği elektrolitler yönünden zengin olan bir plazma bulunmaktadır. Jel akülerin içeriği sıvı akülere oranla daha uzun gitmektedir.
Start - Stop teknolojili araçların yaygınlaşması ile ortaya çıkan yüksek performanslı, yüksek şarjı barındıran ve sarsıntılara veya travmalara dayanaklı olan Start - Stop akülerde kullanılmaya başlanmıştır.